BWB Infos


Naar aanleiding van talloze verkeerde berichtgevingen op het web maar ook in de verschillende media, hieronder een korte samenvatting van wat werkelijk kan gezegd worden over het Belgisch Witblauw (Blanc Bleu Belge).

 • Voeding: Als herkauwers grazen de Belgisch Witblauwe runderen tweederde van het jaar vrij op open weides, hun voedingspatroon bestaat dus enkel uit gras. In de winter worden de dieren op stal geplaatst om ze te beschermen tegen de gure weersomstandigheden en ook omdat het gras in die periode nutriotioneel niet langer voldoet aan hun behoeften. Het dieet gedurende de winter is samengesteld uit ingekuild gras en/of maïs dat op de boerderijen geoogst werd en opgeslagen in silo’s. De runderen voor consumptie krijgen in de afmestfase een supplementaire kern verwerkt in het rantsoen.
 • Gezondheid: Talloze studies op vandaag tonen aan dat rood vlees een essentieel onderdeel is van een goed uitgebalanceerd voedingspatroon; deze eiwitbron is immers rijk aan bijvoorbeeld ijzer, zink, vitamine B12. Het bevat tevens een betere verhouding omega 3&6 onverzadigde vetzuren dan de andere vleesrassen.
  Kort samengevat: We mogen ons Belgisch Witblauw ras beschouwen als een puur terroir product, met passie en diervriendelijk gekweekt op onze Vlaamse en Waalse weides, dat past in de filosofie ‘van plaatselijke grond naar mond’!
 • Dierenwelzijn: Een kenmerk van onze Belgische Witblauwen is dat ze sneller dan de Franse vleesrassen geslachtsrijp zijn. Uiteraard heeft deze eigenschap geen enkel effect op het dierenwelzijn.
  In veel gevallen is de consument onwetend over hetvolgende: het beste BBB-vlees krijgt men van oudere dieren die meermaals gekalfd zijn, het is dan niet enkel mals maar ook het best van smaak. Op vraag van de consument echter is de voedingsindustrie eerder vragende partij naar dieren jonger dan 16 maand.
  Op gebied van beweging ondervinden de dieren in hun naturelle habitat geen moeite; een bijzondere eigenschap van de Blanc Bleu Belge runderen is tevens hun aangename rustige karakter. De dieren zijn weinig stressgevoelig, wat ontegensprekelijk een gunstige invloed heeft op de smaak van het vlees.
  Het neusringen van de stieren heeft enkel een veiligheidsfunctie voor hun verzorgers. Dat sommige mensen hier aanstoot aan nemen heeft eerder te maken met hun onwetendheid dat stieren af en toe agressief kunnen zijn tijdens de paringstijd, met accidenten als gevolg. Men kan de neusring vergelijking als een piercing bij de mens, die na enige tijd geen enkele hinder meer veroorzaakt.